Alle svenskere spiser "lussekatter" i december, og de er vel nærmest obligatoriske på Luciadagen den 13. december. De bliver så fint gule af safranen, men til en kilopris på ca. 40.000 kr, så er det heldigt, at der ikke skal bruges så meget :)
Det svære ved luciabollerne er at få den rigtige konsistens, så de kan formes og er saftige, men ej så meget mel at de bliver tørre. Og tørre kan de nemt blive. Jeg fik rigtig saftige boller ud af denne opskrift, men de var nu svære at forme. Øvelse gør vel mester og næste år kan det være, at de sidder lige i skabet!
50 g gær
150 smør el margarine
2 poser safran á ½ gram
5 dl mælk
2 dl sukker
250 g kvark
½ tsk salt
1 æg
1 kilo hvedemel + ekstra til bearbejdning af dej
Rosiner til pynt
Smuld gæren i en røreskål.
Varm smøret i en gryde og tilsæt safran i det varme smør, og derefter mælken. Når dejvæsken er 37 grader udrøres en lille del med gæren. Resten tilsættes sammen med sukker. kvark, salt og æg. Melet tilsættes og dejen æltes, helst i røremaskine ca. 5 min. Strø lidt mel på dejen og lad den hæve ca. 40 min.
Strø lidt mel på arbejdsbordet, og form dejen til boller eller de karakteristiske lussekatter. Dejen skal være godt blød. Der bliver mindst 30 stk. De hæver ret godt, så lav dem ikke for store.
Lad dem hæve på bageplade ca. 30 min.
Pensles med æg og bages ca. 8 min ved 225 grader.
De, du ikke vil spise samme dag, bør fryses ned lune.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar